Vyzkoušejte Mioweb na 14 dní za 1 Kč! Objevte všechny výhody a funkce, které vám nabízí. Začněte tady.

Nomádění jako styl života

Nomádění jako styl života

Proč začal Jaroslav Janíček nomádit?  Co ho k tomu vedlo, jaké jsou výhody, nevýhody a co by poradil všem, kteří se na nomádství chtějí vydat? To vše se dozvíte v rozhovoru s Jaroslavem Janíčkem, affiliate managerem, který pracuje ze zahraničí.

Nomádění, životní styl, který pohltil mnoho mladých lidí. Noví bohatí již nechtějí trávit celý den v práci, ale své bohatství měří svobodou. Tuto svobodu právě přináší možnost pracovat z jakéhokoli místa na světě v kterýkoli čas. Být “novým bohatým” znamená být pánem svého času.

Proč jste se rozhodl nomádit?

K tomu se váže trošku delší příběh. Už je to pět let zpátky. Když mi bylo 23 let, tak jsem se rozhodl, že odletím na rok do Austrálie a že se budu učit anglicky. Což jsem taky udělal. Tam jsem pracoval, jak to bylo možné, umýval jsem nádobí, pracoval jsem v kuchyni jako kuchař, rozvážel jsem pizzu na skútru, docela dlouho jsem stál na ulici s cedulí, ať pršelo nebo svítilo slunce. Byla to naprosto úžasná zkušenost, byl to asi jeden z nejlepších roků mého života.

Poznal jsem tam mnoho lidí, z různých koutů světa, z Jižní Ameriky, z Asie, z Japonska i z Evropy. Tak nějak jsem si uvědomil, že cestování mě baví, že mě baví poznávat nové kultury, že mě baví poznávat nové lidi a místa. Tam se zrodila myšlenka na nomádění.

Zároveň jsem věděl, že už nechci na těch místech, kam poletím, rozvážet pizzu, umývat nádobí a tak dále. Věřil jsem, že mám na víc a že jsem schopný kombinovat práci a cestování. Takže v podstatě jak jsem přiletěl z Austrálie, dal jsem si cíl najít práci, která mi umožní cestovat a pracovat zároveň.

Co je na nomádění tak lákavého?

Myslím si, že pro každého to je něco jiného. Pro mě osobně je to samozřejmě poznávání nových kultur, poznávání nových lidí, poznávání nových míst. Ale mám to nomádění, cestování, rád i z nějakého pracovního hlediska, protože jsem na sobě vypozoroval, že pokud často měním místa a prostředí pro práci, tak jsem efektivnější, jsem pracovitější, nemám tolik sklony k prokrastinaci. To jsou asi moje hlavní důvody.

Navíc tento cíl nomádění jsem si dal před pěti lety a šel jsem si za ním přes všechno. Obětoval jsem tomu opravdu hodně, takže i kdyby mě to za ty roky přestalo nějakým způsobem lákat, tak stejně jsem to musel uskutečnit, protože když bych ten cíl nesplnil, tak bych měl prázdno, nevěděl bych, co dál. Díky tomu, že jsem se rozhodl nomádit, že jsem se vydal na cestu, tak se můžu zaměřit na další životní cíle.

Jak dlouho jste o nomádění přemýšlel?

Celkově jsem nad nomáděním přemýšlel 4-5 let, ale konkrétně nad cestou do Kolumbie nebo do Jižní Ameriky jsem přemýšlel celkově asi dva měsíce. Původně jsem měl v plánu letět do Asie, kde jsem chtěl být v Chang May a poté cestovat po Thajsku, Laosu, Vietnamu, a podívat se do Číny. Ale seznámil jsem se se dvěma dalšími nomády, se kterými jsme se dohodli, že poletíme do Jižní Ameriky. V Jižní Americe jsem nebyl, tak jsem si řekl, proč ne. A v podstatě se mi změnil, asi dva měsíce před odletem, kompletně plán, ale jsem za to rád. Kolumbie je zajímavá. Teď se chytáme do Peru, poté do Mexika. Takže se nemůžu dočkat.

Jaké země jsou vhodné pro nomádění?

To je docela dobrá otázka. Řekl bych, že asi jakákoliv země, pokud ji utáhnete finančně. Samozřejmě Asie je levná, takže tam nepotřebujete tak velké měsíční obnosy, abyste se uživili. Což jsem si myslel i o Jižní Americe. Nicméně Jižní Amerika je možná dražší než Čechy, tím pádem tu asi moc neušetřím. Abych to shrnul, k nomádění je vhodná každá země, kterou utáhnete finančně.

Jaké země plánujete navštívit vy?

V rámci následujícího půl roku se plánuji podívat do Peru, do Limy, tam už mám koupené i letenky. Chtěl bych se podívat do Mexika. Na jaře bych se rád vrátil do Česka, přes léto bych byl v Česku a poté bych se vydal do Asie. Ale nemám konktrétní plán na země v Asii. Zatím tomu nechávám volný průběh.

Jak je těžké udržet koncentraci a fokus při nomádění?

Pro spoustu lidí je těžké udržet si fokus a pracovní morálku. Na mě to má spíše blahodárný efekt, protože když měním prostředí, tak se mi zdá, že jsem koncentrovanější, že méně prokrastinuji. Nicméně každého jednou za čas potká “kopr”. Snažím se tomu předcházet tím, že mám zvyky, které provádím každé ráno a mám věci z domu, ať už to je myš, kterou jste zvyklí používat doma, klávesnice, stojánek nebo to je nějaký přívěsek, talisman pro štěstí. Je důležité si udržet svoje prostředí, svoje rituály, i když jste v zahraničí.

Je nomádění realizovatelné v Affiliate marketingu?

Domnívám se, že nomádění s affiliate marketingem je reálné, a je to dokonce jednodušší než v jiných odvětvích. V tom je krása affiliate marketingu, že nemusíte držet skladové zásoby, pokud propagujete e-shop. Nemusíte komunikovat se zákazníky. Stačí mít kvalitní web, na něm mít kvalitní informace a získávat provize.

Popřípadě, pokud jste šikovní ve facebook reklamě, v adwords reklamě, tak nacházet a vyplňovat volná místa na trhu. Myslím si, že to je realizovatelné, a dokonce to má výhodu, že když se dostanete do zahraničí a do co-worku v zahraničí a budete se bavit s lidmi, co tu dělají oni, tak zjišťujete, že nedělají nic odlišného. Vytváří weby, vytváří reklamní plochy i reklamy. Svět se vám poté zdá trochu menší a máte větší chuť dělat i mezinárodní projekty. Což se i u mě projevuje.

Co byste doporučil lidem, kteří o nomádění přemýšlejí?

Měl bych asi jedinou radu. Pokud to opravdu chcete, udělejte to teď. Není nikdy lepší doba než právě teď a nikdy nebude.

Často slýchávám, když se s lidmi bavím o nomádění, výmluvy, jako jsou: „Mám nového klienta, potřebuji se na něho soustředit v Česku. Mám teď hodně práce, udělám to po novém roce. Mám malé dítě a nemůžu cestovat.“ Samozřejmě některé výmluvy mají větší váhu než jiné. Ale na druhou stranu znám nomády, kteří cestují s dětmi, znám nomády, kteří pracují v Africe, v Indii, to prostředí je tam mnohem náročnější, než je tady v Jižní Americe nebo než je v Asii.

Pokud opravdu chcete cestovat, pokud to s cestováním myslíte vážně, pokud to myslíte vážně s nomáděním, tak to udělejte hned, protože nikdy jindy nebude lepší příležitost.

Kde se lidé o vás, o vašich projektech mohou více dočíst?

Pokud se chcete více dozvědět o tom, co dělám, a o tom, kde jsem, tak mě můžete najít na sociálních sítích pod jménem Jarda Janíček a pokud se více zajímáte o affiliate marketing určitě sledujte moji webovou stránku www.jaroslavjanicek.cz, kde aktuálně hodlám přidávat více obsahu týkajícího se affiliate marketingu jak ze strany interenta, tak ze strany affiliate partnera. A chtěl bych i přidávat obsah týkající se nomádění. Jestli vás zajímá jedno z těchto témat nebo všechny, tak se podívejte na můj web a sledujte mě. Tímto bych chtěl poděkovat MioWebu, že mi poskytl možnost mít rozhovor o nomádění a o tom, co mě baví. A budu se těšit na vaše reakce tady dole v komentářích.

Nomádění není pro každého. Jste skutečně ochotni vzdát se svého pohodlí, zvyků a vystupovat ze své komfortní zóny? Odměnou vám mohou být zážitky, poznání nových kultur, lidí a hlavně poznáte sami sebe. Pokud vás nomádění láká, promyslete, zda ve vašem oboru lze podnikat i ze zahraničí. Pak už stačí vybrat destinaci, která vám zajistí připojení k internetu. A směle do toho.

Pokud už dnes nomádíte, neváhejte se s námi o váš příběh podělit.

 

Audio verze i ke stažení:

Katka pečuje o celý projekt MioWebu a jeho tým. Miluje spolupráci a brainstorming. A taky počítače a techniku jako takovou. Návody otevírá až v nouzi nejvyšší.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.