Vyzkoušejte Mioweb na 14 dní za 1 Kč! Objevte všechny výhody a funkce, které vám nabízí. Začněte tady.

Vyplatí se podnikat online?

Vyplatí se podnikat online? Erika Čákorová

Přemýšlíte nad online podnikáním a zajímají vás jeho úskalí a způsob, jak na něj? Na to jsme se dnes ptali Eriky Čákorové, online podnikatelky, která miluje výzvy a autorky projektu online s úsměvem.

Kde vznikla první myšlenka věnovat se vydělávání na internetu a nebýt zaměstnána?

První myšlenka vydělávání na internetu a nebýt zaměstnaná vznikla, když jsem byla na rodičovské dovolené a uvažovala jsem, co dál, až mi rodičovská skončí. Vydělávání na internetu mě lákalo. Líbila se mi svoboda, líbila se mi možnost přizpůsobit si časově práci. A tak to vlastně vzniklo.

Jaký obor jste si vybrala a proč?

Do začátku jsem si vybrala téma MS Word, protože jsem s ním měla nejvíce zkušeností. Tenkrát jsem připravovala pro zaměstnavatele materiály ve Wordu. Bylo celkem jasné, jakou cestou se dám, protože to byla věc, se kterou se na mě hodně lidí obracelo. Chtěla jsem lidem pomoct, chtěla jsem jim dát jasné a jednoduché návody, jak s Wordem pracovat.

Potom se to rozvíjelo dále, témata se nabalovala a nakonec připravuji videonávody a návody na mnoho různých odvětví týkajících se online podnikání.

Měla jste klientelu nebo jste začínala od nuly?

Když jsem začínala, tak to bylo opravdu od nuly. Neměla jsem žádné zákazníky. Nevěděla jsem, zda o to, co chci dělat, bude zájem. Řekla jsem si, že do toho půjdu a že se uvidí, že téma můžu změnit vždycky. Důležité je něčím začít, na něčem si to vyzkoušet a téma se dá vždy změnit.

Co jste riskovala?

Tehdy jsem riskovala akorát neúspěch. Riskovala jsem, že to, do čeho vložím svůj čas a energii, tak nevyjde. Ale to se může stát vždycky. A stejně tak, když jde člověk do nového zaměstnání, taky nikdy neví, jestli mu to tam sedne a možná, že za čas bude hledat zaměstnání nové. Dá se tedy říci, že jsem neriskovala nic. Neriskovala jsem víc, než kdybych šla hledat zaměstnání.

Kdy a na základě čeho jste si uvědomila, že se potřebujete prezentovat na internetu, mít webové stránky?

Už když jsem se rozhodovala, že půjdu do světa online podnikání, věděla jsem, že součástí toho je i fanpage a web a ani mě nenapadlo pouštět se do toho bez webu. Web je způsob, jak o sobě může dát člověk vědět. V dnešní době jsou weby hodně rozšířené. Ani mě nenapadlo, že bych neměla web.

Kde jste viděla výhody práce na internetu?

Jako výhodu jsem viděla časovou svobodu, kdy si určím čas vyčleněný pro práci. A nebudu mít pevnou pracovní dobu. Díky tomu, že jsem pracovala z domu, jsem mohla řešit komplikace s nástupem syna do školky. Neumím si zpětně představit, jak bychom to v případě, že bych musela chodit do práce, řešili.

Proč právě na MioWebu?

Stránky na MioWebu jsem zvolila proto, že mi připadalo jednoduché jejich ovládání. Weby lidí, které jsem sledovala, byly na MioWebu. Sledovala jsem webináře a líbilo se mi, jak si můžu web poskládat sama. V tu dobu jsem měla zkušenosti s Webnode a dalšími, ale tam těch možností tolik nebylo.

Dnes už je to taky trochu jinak, ale na MioWebu se mi líbí, že si stránku poskládám tak, jak chci já. Navíc ovládání je jednoduché a intuitivní, tak si troufnu říci, že ho zvládne téměř každý.

Jaké elementy máte nejraději a co vám přinášejí?

Oblíbený mám odpočet, to je super marketingový nástroj. Dále se mi líbí, že si můžu nastavit po vypršení odpočtu, kam se stránka přesměruje. Tím pádem nemusím sedět do půlnoci u počítače a ručně to přehazovat. Další, co se mi líbí, je element blok, který dokáže stránku graficky ozvláštnit.

Jsem ráda, že na MioWebu jsou členské sekce. Ty se mi hodily, když jsem dělala online kurzy. Členská sekce, stejně jako celý MioWeb, je jednoduchá, je snadné ji vytvořit a má mnoho možností ovládání.

Co jste začala na svém webu prodávat jako první a jak vám to fungovalo?

Jako první jsem na webu začala prodávat e-booky. Mnoho věcí jsem se na tom naučila a díky tomu jsem mohla pokračovat dál. Navázala jsem online kurzy. A dnes nabízím i služby jako jsou úpravy webu a e-booků. Na své práci se mi líbí ta rozmanitost, kdy jednou upravuji web a pak se věnuji online kurzům.

Co všechno na webu prodáváte a jaké služby nabízíte dnes?

Převážně se věnuji online kurzům. Například mám kurz na živé vysílání, na úpravu e-booků, na úpravu videa. Připravuji online kurz „Jak vytvořit online kurz“. A na to se moc těším. Ráda pracuji na online kurzech, ráda jimi provádím lidi, obzvláště když vidím, že se něco naučili. A že jsou krůček blíže ke splnění svých snů.

Která cesta propagace vám funguje nejlépe?

V současné době je pro mě nejlepším zdrojem klientů Facebook. Tato cesta propagace mi funguje nejlíp.

Produkty propaguji prostřednictvím posílání e-mailů na svou databázi. To jsou asi hlavní zdroje mých klientů a zákazníků.

Jak byste zhodnotila své podnikání z hlediska čísel před a po využívání členských sekcí – online učebny?

Ve svém podnikání vidím rozdíl před online kurzy a po nich. Neznám přesná čísla, protože jsem na začátku nic neměřila. Tím, že kurzů mám několik a lidé se mezi nimi prolínají, tak přesná čísla neznám. Ale rozdíl je velký. Po vytvoření online kurzů se mi podnikání rozjelo. K online kurzům máme i Facebookovou skupinu, která mi dovoluje kontakt s klienty.

Používáte affiliate program pro své klienty a partnery a proč?

Affiliate program zatím nepoužívám, ale v nejbližší době ho plánuji spustit. Vzhledem k časové vytíženosti jsem ho ještě nespustila a momentálně připravuji materiály pro affiliate partnery.

Co byste doporučila lidem, kteří dnes přemýšlejí o myšlence začít online prodávat to, s čím druhým pomáhají?

Lidem, kteří teď přemýšlejí, jestli do toho jít, bych doporučila, ať do toho určitě jdou, protože je to super zkušenost. Důležité je, aby byl člověk pevně rozhodnutý a i když přijde občas drobná bouřka, tak to nevzdával. Neberte to jako překážky, ale jako výzvy a díky tomu se můžete v podnikání posunout.

Kde byste byla dnes, kdybyste tehdy neriskovala a nezkusila na internetu lidem radit, jak pracovat s Wordem?

Kdybych tenkrát neriskovala a nezkusila práci na internetu, tak bych pravděpodobně byla někde zaměstnaná. S touto prací, co dělám, jsem poznala, že můžu dělat to, co miluji, co mě baví a naplňuje. Díky tomu můžu pomáhat lidem a vydělávat peníze.

Kde se o vašem podnikatelském příběhu dozvědí čtenáři více?

O mém podnikatelském příběhu se můžete více dozvědět na www.erikacakorova.cz. A píši o něm ve svých e-boocích.

Co zajímavého aktuálně plánujete?

Plánuji nový online kurz „Jak vytvořit online kurz“. Už mám naplánované týdny, bonusy i úkoly pro tento kurz. A je na co se těšit.

Online podnikání mohu vyzkoušet všichni. Riskujete jen ztrátu času a energie, ale může vám to přinést časovou svobodu, která je dnes tolik ceněna. Rozhodně to vyzkoušejte.

 

Audio verze i ke stažení:

Katka pečuje o celý projekt MioWebu a jeho tým. Miluje spolupráci a brainstorming. A taky počítače a techniku jako takovou. Návody otevírá až v nouzi nejvyšší.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.