Vyzkoušejte Mioweb na 14 dní za 1 Kč! Objevte všechny výhody a funkce, které vám nabízí. Začněte tady.

Je důležité nezačínat projekt pouze s myšlenkou, že na tom určitě vydělám. Na tom ten projekt umře.

Připravili jsme pro vás rozhovor s naším zkušeným affiliate partnerem. Tomáš Mahrík se pohybuje v online prostředí velmi dlouho a tak jsme ho oslovili, aby nám prozradil nějaké tipy ze svého vlastního podnikání.

Můžete se nám v krátkosti představit a říci, co je hlavní náplní vašeho online podnikání?

Dobrý den, děkuji za pozvání. Jmenuji se Tomáš Mahrík a v online prostředí působím zhruba 10 let. Sedm let jsem působil na volné noze jako programátor, vyvíjel jsem webové a mobilní aplikace na zakázku pro koncové uživatele nebo pro reklamní agentury. Poslední tři-čtyři roky se věnuji vlastním projektům, které monetizujeme většinou na bázi affiliate marketingu.

Hlavním projektem je nyní síť kupónových webů KuponovnikKuponkozmosz, které provozujeme společně s kolegou Dávidem Žáčikem. Momentálně na Slovensku, v Česku a v Maďarsku. A ještě mám druhý projekt, obsahový magazín WebhostingCentrum, který je zaměřený na IT oblast a marketing.

Věnujete se ještě klientským zakázkám?

Momentálně se primárně neorientuji na klientské zakázky, nějaké zakázky dělám, ale velmi okrajově. Většinu času věnuji vlastním projektům, asi tak 90 % a nějakých 10 % mi zabírají klientské zakázky. Jedná se o dlouhodobé projekty z doby, kdy jsem vyvíjel aplikace a vznikly projekty, kde je potřeba dělat občas údržbu nebo další vývoj. Takže na tom ještě spolupracuji.

A ještě občas dělám nějaké konzultace, když za mnou někdo přijde s projektem a chce poradit s technickým řešením, na čem web postavit nebo jiné věci, ve kterých mu umím poradit, tak tomu se také občas věnuji.

Dá se popsat váš ideální klient?

Z minulosti mám osobně zkušenosti, že se mi lépe spolupracuje s menšími a středními firmami nebo s podnikateli. Velké firmy jako jsou korporace a reklamní agentury nejsou pro mě úplně ideálním zákazníkem. Nemám rád složité procesy, komunikace vždycky vázla, platby a další věci. U menších firem a podnikatelů je to jednodušší, není tam tolik komplikací.

Ideální klient je takový klient, který ví, co chce. Dokáže dodat jasné zadání, rozumně se s ním dá komunikovat a dodržuje závazky, zaplatí za dodanou práci a to samozřejmě musí platit i opačně. I já musím dodat to, co klient požaduje a pak je tam symbióza a funguje to. Měl jsem štěstí po dobu těch 7 let, kdy jsem dělal klientské zakázky a poznal jsem pár klientů, se kterými udržuji kontakty dodnes. S jedním z nich provozujeme již zmiňovaný vlastní projekt – síť kupónových webů.

Aktuálně patříte mezi naše nejlepší affiliate partnery. Proč jste si pro spolupráci vybral právě Mioweb?

Není to tak, že přímo doporučuji vysloveně přímo jenom Mioweb, ale jak provozujeme Webhosting Centrum, tak děláme recenze a testy různých online služeb a nástrojů, které pomáhají lidem při online podnikání. V roce 2018 jsme připravovali přehled page builderů, kde jsme dělali výběr nejoblíbenějších zahraničních nástrojů. Chtěli jsme to doplnit i o české a slovenské, ale tam jsme neměli úplně přehled a tak jsme si udělali průzkum a narazili jsme na Mioweb. To byla první zmínka, o které vím a tenkrát jsme to i testovali přes trial a cca za rok jsme udělali podrobnou recenzi a následně i video recenzi.

Tento rok jsme pak spustili youtube kanál. A klienti se v podstatě rekrutují z tohoto webu. Posílají různé otázky, buď prostřednictvím e-mailu nebo komentářů a my se jim snažíme samozřejmě odpovídat a pro jejich potřeby jim doporučit vhodný nástroj. Volba nástroje je ve výsledku na nich, my jim dáváme většinou více tipů a co si o ni vyberou, to už je na nich. Napíší nám určitou potřebu, kterou řeší a na základě toho jim doporučíme dle našich zkušeností vhodné řešení. Já přímo ten web pak nedělám, v týmu je nás aktuálně 5. Každý má nějaké zkušenosti a společnými silami to vždy dáme dohromady.

M: Kdyby přišel klient, že chce postavit webové stránky, tak to mu jste schopni zajistit?

T: Jsme mu to schopni zajistit, ale momentálně se na to z časových důvodů neorientujeme.

Pokud můžete prozradit, je nějaká “finta”, díky které se vám propagace daří tak úspěšně? 

Návod úplně nemám. Kdyby ano, tak bych ho velmi rád replikoval na všechny projekty. Snažíme se dlouhodobě přinášet užitečný obsah. Nezaměřujeme se vyloženě přímo jen na SEO, ale snažíme se publikovat užitečný obsah. A z toho potom vychází i to, že chodí určité komentáře, nějaké e-maily, je tam interakce. To pak souvisí s nárůstem návštěvnosti, sdílením našeho webu. Ale tohle se v podstatě děje až poslední rok. Web nám funguje 2,5 roku a je to dlouhodobá práce, je to dané i tím, že nás to baví. Kdyby nás to nebavilo, tak to ani neděláme. První rok to vlastně nic nepřineslo. Jen jsme do toho investovali čas a peníze.

M: To je zase krásný příklad i toho, co se my snažíme učit naše klienty, to znamená budovat kvalitní obsah, ale není to ze dne na den. Kdy vydáte jeden článek a najednou všichni přijdou, je potřeba budovat důvěru. A vy jste zmiňoval, že po roce pilné práce, publikování kvalitního obsahu se to začalo rozbíhat. Tvorba dlouhodobě kvalitního obsahu má svůj smysl. Není to otázka pár měsíců, ale let.

T: Také je důležité to nedělat vysloveně od začátku s myšlenkou, že na tom určitě vydělám. Na tom ten projekt umře. Musí to být nějaká oblast, která člověka baví, aby u toho dlouhodobě vydržel. A ideálně si najít parťáky, které to také baví. Většinou každý po nějakém čase ztratí ten prvotní drive, aby to tlačil, tak je dobré, aby měl někoho, kolegu, s kterým se dokáže motivovat a dlouhodobě táhnout.

Vyhovují vám podmínky a spolupráce v rámci affiliate programu Mioweb Money?

Nám vyhovují, jsem s ním spokojený, na naše poměry je tam dost štědrá provize. Samozřejmě s tím, že jste změnili trošku cenovou politiku, tak je to trošku těžší s těmi konverzemi, než to bylo předtím. Ale stále je to dobré. Za další plus vidím to, že používáte AffilBox, což je dobré řešení. Vývojáři se snaží to také posouvat, aplikace se neustále vyvíjí. AffilBox používá hodně affiliate programů, takže lidé to znají a umí s tím pracovat. Co se týče vyplácení provizí a nebo nějakých výpadků trackingu, tak tam problémy nejsou, což o jiných affiliate programech nemohu říct. Za mě spokojenost a určitě mohu doporučit i jiným affiliate partnerům. 

Nacházíme se již podruhé v nelehké době. Máte nějaká doporučení pro své klienty, jak i v této době budovat svůj business?

Je to hodně individuální, podle toho v jaké oblasti působí. Já to vidím z té online stránky, ale mám z minulosti více klientů, kteří mají offline provozovny a u nich se ukázalo, že nebylo ideální online zanedbávat. Například neměli žádný eshop a měli jen kamennou prodejnu nebo měli jen offline provozovnu a neměli ani webové stránky. Těm se to teď nevyplatilo, protože přišli v podstatě o celý příjem. Většina těchto lidí si to uvědomila, začala to řešit, takže to už není potřeba radit.

Jako přínos vidím to, že online narostl. Všichni, kdo působí online, tak z toho mají spíše plus než mínus. Ale s tím zase na druhou stranu přišlo to, že narostla konkurence, takže bude stále těžší se prosadit, jak v obsahu, tak v PPC, ceny možná půjdou nahoru, když těch klientů bude více. Je potřeba sledovat určité trendy, vzdělávat se v marketingu a snažit se vystoupit před konkurencí.

A další věc, která se stane, tak zaniknou nějaké pracovní pozice, i podnikání, ale zároveň je potřeba mít oči otevřené a na trhu se otevřou nové možnosti. Takže někteří lidé, kteří budou šikovní, tak z toho mohou profitovat. A mohou rozběhnout něco nového a zajímavého. 

Jaké máte plány do budoucna?

My teď posledních pár měsíců pracujeme na novém technickém řešení pro naše kupónové weby, abychom mohli obsloužit více krajin a tvoříme obsah. Vytvořili jsme určitý custom systém, který bychom chtěli v blízké době vypustit a potom následně bychom chtěli expandovat do dalších krajin. Zkusit nějaké další trhy, směrem na východ asi.

A co se týče Webhosting Centra, tak tam chceme koncem roku spustit e-mailový vzdělávací kurz zaměřený na tvorbu affiliate projektu. Vlastně nějakých pár dílů s praktickými radami, jak začít s tvorbou affiliate projektu. A pár dní nazpět jsme odkoupili porovnávač hostingů – Hostingy.net a s tím máme také nějaké plány. Trochu to rozšířit a nějaké další vychytávky. A to je asi všechno v nejbližší době. Nebo na nejbližší rok :-D

Ať se vám ve všem daří a děkujeme za rozhovor. 

P.S.: Naším affiliate partnerem můžete být i vy. Jedná se o spolupráci, kdy aktivně nebo pasivně doporučujete Mioweb prostřednictvím svých webových stránek, videí, recenzí, e-mailů nebo sociálních sítí a za takto zprostředkovaný prodej získáváte provizi. Pro podrobnější informace navštivte stránku Partnerský program.

Pečuji o partnerský a provizní program Mioweb Money. Starám se o to, aby měli partneři v rukou ten nejlepší nástroj na prodejní web, s nadšením jej doporučovali svým klientům a získávali za propagaci provize.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.